Svaka od nas, sasvim sigurno, ima svoje odabrane  postupke čišćenja i njege lica ujutro i navečer koje smo odabrali na temelju učinkovitosti, podnošljivosti i „dobrog osjećaja“ u koži lica nakon nanošenja odabranih preparata.  Nakon razgovora s pacijenticama ja vrlo često preporučam da se postupci i preparati koje ste odabrali nastave primjenjivati, no gotovo uvijek savjetujem da se u svakodnevnu kućnu njegu lica , vrata i dekoltea dodaju; ako već nisu dio njege, preparati s vitaminom C i hijaluronskom  kiselinom kao i fotoprotekcija – preparati sa visokim faktorima zaštite od sunca.

Vitamin C moćan je preparat  sa višestrukim pozitivnim učincima za našu kožu.  Vitamin C je antioksidans koji ublažava štetno djelovanje slobodnih radikala u koži. A slobodni radikali našu kožu oštećuju na način da sudjeluju u razgradnji kolagena, gubitku elasticiteta kože te dovode do stvaranja nejednake pigmentacije u koži – te pojave mi na našoj koži, osobito na licu, vidimo kao bore, hiperpigmentacije ( tamne mrlje)  i opći umorni izgled kože i izraz lica.

Druga važna uloga vitamina C je da on sudjeluje u sintezi novog kolagena u koži i na taj način usporava vidljive procese starenja kože.

Vitamin C kao lokalni pripravak treba koristiti i preventivno- za sprječavanje nastanka neželjenih promjena u koži, ali i kada se one već pojave kako bismo ih postupno ublažili.

Vitamin C u obliku lokalnog pripravka ( seruma, kapi) savjetuje se nanositi svakodnevno 1-2 puta na dan, ali svakako ujutro .  

Vitamin C koji nanosimo lokalno na kožu mora biti preparat u koncentraciji 10-20% kako bismo postigli dobar učinak a bez nuspojava. O izboru preparata najbolje je posavjetovati se s dermatologom.

Preparati s hijaluronskom kiselinom donose našoj koži toliko potrebnu hidrataciju. Najbolje je preparate s hijaluronskom kiselinom utrljati u kožu 2 puta dnevno.

Prvi postupak koji je potrebno redovito provoditi jest redovito čišćenje  lica ujutro i navečer. Ujutro na očišćeno lice  savjetujem  aplicirati nekoliko kapi vitamina C te lagano utrljati u kožu. Nakon toga nanijeti hidratizirajuću kremu koju koristimo. Prije nanošenja šminke svakako savjetujem  nanijeti kremu sa faktorom zaštite od sunce 50+.

Navečer na očišćenu kožu nanijeti kremu za noćnu njegu, poželjno  obogaćenu hijaluronskom kiselinom.

Također je vrijedno i uvođenje zdravih navika u naš život  kao što su  prestanak pušenja, zdrava prehrana,izbjegavanje onečišćene okoline te dovoljno odmora i sna.

Tanja Vrčić, dr. med, specijalist dermatovenerologije

Polikinika Hilarus

Pišemo za vas

Komentari su zaključani.