Na koži svakog od nas s vremenom ćemo naći tragove kronološkog starenja, fotostarenja, mjesta pojačane ili izgubljene pigmentacije ili ožiljke nakon upalnih procesa kroz koje je naša koža prolazila ili pak bore koje nastaju kao posljedica mimike lica tijekom prethodnih godina.

Na neke od tih promjena možemo utjecati i ublažiti ih postupcima kojima se koristimo u medicinskoj kozmetologiji.

Najčešće se susrećemo sa željom za vraćanjem mladenačkog izgleda kože, osobito lica i dekoltea.

Promjene u strukturi  i izgledu kože nastaju  s vremenom kao posljedica starenja samog tkiva,  očekivano – kao dio promjena uvjetovanih  „biološkim satom“,  ali i kao posljedica  utjecaja vanjskih faktora od kojih je najvažniji izlaganje suncu . Pušenje je također važan vanjski faktor koji pridonosi starenju kože.

Promjene koje nam mijenjaju izgled kože odvijaju se u dermisu koji je kožna verzija vezivnog tkiva.

Dermis se sastoji od stanica; primarno fibroblasta i od izvanstaničnih  komponenti,  u koje pripadaju proteini kolagen i elastin.

Preklapajući mehanizmi starenja zajednički dovode do nastanka promijenjene kože koje je tanka zbog smanjene debljine epidermisa i dermisa, osobito zbog  gubitka količine kolagena i elastina i sklona je promjenama pigmentacije te nastanku bora. 

Odabir tretmana u medicinskoj kozmetologiji ovisi o više faktora, između ostaloga o dobi, o dermatološkom statusu, o tipu kože, o željenom učinku te o mogućnostima i dosezima pojedinih postupaka.

Medicinski postupak kojim se potiče sinteza novog kolagena u koži naziva se  terapija indukcije kolagena mikroiglicama ili microneedling.

Mikroiglice stvaraju mikro-ubode u koži i time potiču proces cijeljenja u koži u smislu proizvodnje novog kolagena od strane fibroblasta tj. stimuliraju  kožu da se obnavlja i liječi sama, prirodnim i sigurnim putem. Kao posljedica oslobađanja brojnih faktora rasta dolazi do stvaranja novih kolagenskih, elastinskih vlakana i neoangiogeneze- stvaranja novih kapilara., a rezultat je glatka, sjajna i zdrava koža pomlađenog izgleda.

Terapija indukcije kolagena mikroiglama se najčešće provodi u sljedećim indikacijama i najčešće se primjenjuje na licu i dekolteu:

•             višestruko pojačan ulaz u kožu proizvoda za njegu

•             pomlađivanje  i poticanje obnavljanja kože oštećene suncem i starenjem

•             blaži oblici akne, ožiljci od akne i drugi ožiljci

•             plitke bore 

•             hiperpigmentacije i hipopigmentacije

U  području tretiranom mikroiglicama doći će do postupnog poboljšanja u izgledu kože. 

Za postizanje maksimalnog  kozmetskog učinka najčešće biti potrebno učiniti nekoliko tretmana medicinskog postupka terapije indukcije kolagena mikroiglama.  Optimalno je provesti  terapijski program koji se sastoji od tri tretmana, s razmakom od 2 mjeseca i potom nastaviti s terapijom održavanja dva puta godišnje.

Za dodatno poboljšanje učinka i poboljšanje produkcije kolagena moguće je  kombiniranje postupka terapije indukcije kolagena mikroiglama sa aplikacijom, antioksidansima, nutrijentima, faktorima rasta i krvne plazme te hijaluronskom kiselinom za bolju hidrataciju i volumen kože.

Glavna  razlika između medicinskog postupka microneedlinga i ostalih metoda za poboljšanje izgleda i stanja kože je u tome da ne djeluje ablativno  tj. ne djeluje  po principu ‘skidanja’ sloja kože te je zbog toga rizik od stvaranja neželjenih posljedica minimalan.

O detaljima postupka, o rizicima, nuspojavama i kontraindikacijama te o očekivanim rezultatima potrebno je posavjetovati se sa educiranim specijalistom dermatovenerologije  za provođenje postupka terapije indukcije kolagena mikroiglicama. Ona će vam također dati i upute kako se ponašati  i nakon provedenog postupka kako bi se postigao maksimalan učinak sa minimalnim rizikom od neželjenih nuspojava.

Pišemo za vas

Komentari su zaključani.