POSTUPALNE HIPERPIGMENTACIJE

Postupalne hiperpigmentacije označavaju stanje u kojem u koži postoji reaktivna hipermelanoza koja se pojavila kao posljedica upalnog procesa u koži. U dermatoze koje su najčešće uzroci  postupalnih hiperpigmentacija spadaju akne, atopijski dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis, iritativni kontaktni dermatitits , psorijaza.

Opekotine, terapija zračenjem, kemijski peelinzi i provođenje laserskih tretmana također mogu dovesti do pojave postupalnih hiperpigmentacija. Osobe tamnije boje kože imaju veću šansu za pojavnost postupalnih hiperpigmentacija.

Dijagnoza se najčešće postavlja kliničkim pregledom i na temelju anamnestičkih podataka, tako da u većini slučajeva nije potrebno učiniti biopsiju kože.

Postupalne hiperpigmetnacije  s vremenom, polako spontano regrediraju. Kod pacijenata koji žele ubrzati smanjenje  simptoma provodimo lokalnu terapiju.  U provođenju lokalne terapije jako je važno pridržavati se pravila fotoprotekcije  i potrebno je liječiti primarni uzrok – upalni proces koji je doveo do pojave  postupalnih hiperpigmentacija.

U terapiji najčešće koristimo neke od ovih lokalnih pripravaka; lokalne retionide, azelatnu kiselinu i  površinske kemijske peelinge.

MELASMA

Najčešći oblik stečene hiperpigmentacije  zbog kojeg žene traže pomoć dermatologa jest melasma. Melasma  se pojavljuje  na  licu u  obliku smećkastih il smećkasto žućkastih mrlji na licu i to najčešće u području središnjeg lica – na obrazima, čelu , iznad gornje usnice   ili pak na obrazima i nosu.

Ona nastaje  kod nekih žena koje imaju genetsku predispoziciju  tijekom  hormonskih promjena u menstruacijskom ciklusu, u trudnoći i ponekad kod žena koje  uzimaju hormonsku terapiju.  Pigmentacijske promjene nastaju zbog djelovanja hormona koji potiču melanocite te estrogena i progesterona. Melasma uzrokuje nezadovoljstvo izgledom vlastitog  lica kod žena te utječe na njihovo emocionalno stanje, socijalni život i općenito kvalitetu života.  Učestalost melasme nije  točno poznata, prema epidemiološkim podacima između 15 i 50 % trudnica imati će melasmu- zbog toga se ta promjena na licu često naziva i maska trudnoće. Promjene se pojavljuju postupno i pojačavaju se što  se više izlažemo suncu. Pigmentacije se pojačavaju do porođaja i potom polako, obično unutar godine dana od porođaja polako nestaju. Nažalost, kod nekih žena hiperpigmentacije ostaju na licu dugi niz godina i postaju jače vidljive  svake godine u proljeće i ljeto.

Danas nam se nude razne mogućnosti postupaka i preparata za ispravljanje nastalih promjena pigmentacije i vraćanja kože u stanje ujednačenog tona. Nažalost nisu uvijek  izvjesno uspješne i često se susrećemo sa individualno različitim rezultatima istih tretmana. Kad su se hiperpigmentacijske promjene pojavile ispravno je posavjetovati se sa dermatologom koji će na temelju kliničke slike, anamneze i na temelju rezultata eventualnih dosadašnjih pokušaja uklanjanja hierpigmentacija  predložiti plan koji se najčešće sastoji od tretmana koje je potrebno provesti u liječničkoj ordinaciji uz preporuku o preparatima za svakodnevnu primjenu kod kuće.

Još  jednom bih naglasila važnost preventivnog djelovanja u sprječavanju nastanka hiperpigmentacija; svakodnevno ujutro na lice uz uobičajenu neutralnu njegu, a prije stavljanja šminke treba aplicirati i serume koji sadrže  antioksidanse ( vitamin C) i  preparat sa visokim zaštitnim faktorom  ( SPF 50+).

Dr. Tanja Vrčić,

specijalist dermatovenerologije

(prema UpToDate 2019)

 

Nekategorizirano

Komentari su zaključani.