Za većinu  ljeto znači sunce, more, pijesak, zabavu, opuštanje, druženje s prijateljima i obitelji. No, ponekad se dugo i željno očekivani odmor  protvori u dnevnu i noćnu moru  zbog pojave genitalnih infekcija.

Genitalne infekcije su česte u većine žena. Više od 75% žena  imalo je barem jednom u životu vaginalnu infekciju. Neke žene su sklonije genitalnim infekcijama.

Nekoliko uvjeta je potrebno za rast, umnožavanje i bakterija i njihovo štetno djelovanje na organizam. To su toplina, vlažnost i smanjena koncentracija kisika. Ti su uvjeti ispunjeni ako nosimo tijesnu odjeću tijekom ljeta, kada se i pojačano znojimo. Prirodna zaštita od infekcija su stidne dlake koje omogućuju strujanje zraka i sušenje znoja vanjskog spolovila. Nadalje zaustavljaju mehaničkim putem pristup nečistoći do ulaza u u mokraćnu cijev i rodnicu. Način odijevanja je važan. Suknja ili haljina su idealni odjevni predmeti tijekom ljeta jer omogućuju strujanje svježeg zraka i isušivanje znoja. Pamučne gaćice su najzdraviji odjevni predmet. Nasuprot tomu, tijesne hlače (osobito traperice i tanga gaćice) dovode do zajedničkog djelovanja tri glavna uvjeta za razvoj štetnih uzročnika na vanjskom spolovilu, a to su povećana vlažnost i toplina,  nedostupnost zraka i mehaničko trenje.   Blizina anusa, vjetrovi i tijesna odjeća s ponekad dnevnim ulošcima predstavljaju vodeće razloge za nastanak infekcije s crijevnim bakterijama (Escherichia coli, enterococcus).

Vagina ima svoju fiziološku zaštitu koja se temelji na iscjedku koji nastaje prolaskom tekućine iz kapilara i cervikalne sluzi. U njoj obitavaju dobre bakterije koje stvaraju nizak pH (kiselost) i na taj način čine obranu organizma. Nije uputno ispiranje rodnice jer će se poremetiti kiselost kao i odnosi među bakterijama na štetu dobrih korisnih bakterija. Proizvodi za intimnu njegu su blaži od sapuna i uravnoteženog pH. Njih treba koristiti samo izvana (pranje vanjskog spolovila) tijekom kupanja ili tuširanja.

Dnevni ulošci mogu biti od koristi samo ako se mijenjaju tijekom ljeta češće od uobičajenog ritma kako bi vas održali suhim i bez bakterija koja rastu u vlažnom miljeu.

Depilacija voskom, britvom ili laserom  trebala bi se  učiniti 24-48 sati prije nego što krenete na bazen ili na plažu. Unutar 24 sata koža vanjskog spolovila je nadražena i ozlijeđena te ju klorirana voda ili morska voda može dodatno iritirati.

Nakon izlaska iz bazena ili mora dobro je istuširati se ili barem isprati vodom genitalno područje prije oblačenja suhog kupaćeg kostima. Nemojte provesti dulje vrijeme u mokrim gaćicama i a kad sjedate na stolice u javnim prostorima – sjedajte na mali ručnik koji nosite sa sobom.

Tijekom menstruacije potrebno je povećati higijenske mjere. Za intimnu njegu koristite šampon s nižim stupnjem PH i ne ispirite rodnicu. Ne upotrebljavajte tampon u slučaju infekcije.

URINARNE INFEKCIJE

Rizični faktori za nastanak urinarnih infekcija su dehidriranost do koje tijekom ljeta dolazi zbog pojačanog znojenja. Smanjen volumen mokraće dovodi do koncentriranja bakterija, a njihov produljeni boravak u organizmu dovodi do štetnog djelovanje njihovih toksina. Nadalje, tijekom ljetnih mjeseci povećana je seksualna aktivnost, posebno mladih, što izravno ponavljano podražuje uretru i povećava mogućnost dospijeća bakterija u mokraćnu cijev i mjehur. Novi partner također može donijeti nove rizični faktore za nastanak urinarne infekcije s novim bakterijama.

Polovica svih žena doživi urinarnu infekciju nekad tijekom života. Infekcije se češće ponavljaju  u žena u postmenopauzi zbog manjka  estrogena što ima za posljedicu stanjenju sluznicu mokraćne cijevi i lakšeg prodora u mokraćni mjehur.

Najčešća urinarna infekcija je upala sluznice mokraćnog mjehura ili cistitis. Simptomi su učestalo mokrenje, bol u donjem dijelu trbuha, bol prilikom mokrenja, mutan ili krvav urin nerijetko sa neugodnim mirisom.

Neke žene češće boluju od epizoda cistitisa što može biti posljedica  osjetljivije sluznice, nedovoljno izliječene  prethodne infekcije uz preostala sitna žarišta kronične infekcije te iritacija uretre zbog jakog urina. Tegobe se mogu olakšati pijenjem puno tekućine. Mokraćna cijev se može  iritirati tijesnom i grubom odjećom, vaginalnim potrepštinama te spolnim odnosom. Iritacija može trajati više dana uz blage simptome. Uzimanjem većih količina tekućine te uzimanja lijekova protiv bolova stanje se može držati pod kontrolom.

Početna infekcija  se može unutar nekoliko sati pogoršati te je neophodno uzeti antibiotike po preporuci liječnika opće medicine. Upotreba test traka za analizu urina mogu ponekad pokazati nepostojanje infekcije premda ona postoji. Idealno bi bilo načiniti urinokulturu i antibiogram te primijeniti antibiotik na koji je dokazana bakterija najosjetljivija. Na taj način spriječavamo porast nastanak rezistentnih bakterija na antibiotike.

U slučaju urinarne infekcije i novog partnera, bilo bi vrijedno učiniti pregled kod ginekologa kako bi se isključila ili potvrdila spolno prenosiva infekcija.

U liječenju, uz antibiotike, mogu pomoći i neki drugi pripravci kao što su pripravi koji smanjuju kiselost urina, plodovi brusnica ili njihovi ekstrakti. Hrana koja povećava alkaličnost poput limunovog soka, sode bikarbone u čaši vode više puta dnevno može biti vrlo dobra pomoć tijekom liječenja  mokraćne infekcije.  Gazirana pića imaju negativan učinak na smanjenje simptoma.

Ponavljane  urinarne infekcije u žena u postmenopauzi su dijelom posljedica nedostaka estrogena koji je neophodan hormon za održavanje normalne sluznice mokraćne cijevi, mjehura i rodnice. Kad je razina estrogena snižena, sluznica uretre i mokraćnog mjehura je  osjetljivija na infekciju.

Spolno prenosive bolesti su također prijetnja ugodnom godišnjem odmoru, a pogotovo sretnom povratku na posao ili školu. One najčešće nastaju tijekom spolnog odnosa, no postoje i neki drugi načini. Stoga je vrijedno sjedati u zajedničkim prostorima na vlastiti ručnik i ne dijeliti ga s drugima. Slično je i u sanitarnim prostorijama kad je neophodno potrebno oprati ruke prije i nakon obavljenne nužde. Pravilna upotreba kondoma nas također štiti od spolno prenosivih uzročnika i vrijedi ga koristiti uz uzimanje oralne hormonske kontracepcije, osobito s novim partnerom.

Najčešći simptomi spolno prenosivih bolesti su svrbež i peckanje u rodnici, žučkast iscjedak te poteškoće s mokrenjem. Nastanak mjehurića koji pucaju i stvaraju se male rane ukazuje na genitalni herpes uz bolnost i natečenost limfnih čvorova u preponama. Šiljasti kondilomi najčešće se pojavljuju na vlažnim dijelovima kože (velikim i malim usnama te međici – prostor između rodnice i anusa). Kod prisustva opisanih simptoma preporučam javiti se čim prije ginekologu na pregled.

Kod muškaraca iscjedak iz mokraćne cijevi i peckanje kod mokrenja te crvenilo su prvi znakovi spolno prenosive bolesti. Česta je i pojava mjehurića i  šiljastih kondiloma.

Pišemo za vas

Komentari su zaključani.