1. Imam 50 godina i u posljednje mi se vrijeme pojavljuju crvene mrlje po vratu i dekolteu uvijek kad se uznemirim ili mi je neugodno. Posljednjih mjeseci sam dosta pod stresom, a crvenilo lica i vrata sve je češće. Možda se to ipak može malo ublažiti?

Poštovana, s obzirom na Vaš opis simptoma i opis okolnosti u kojima se promjene na koži javljaju vjerojatno se radi o crvenilu kože koje se javlja kao posljedica širenja krvnih žila zbog emocionalnih faktora. Osim emocionalnih, uzroci pojave takvog naglog i prolaznog crvenila u području vrata, dekoltea i lica, mogu biti i konzumacija kave, toplih napitaka, nekih alkoholnih pića ili aditiva u hrani. No, do pojave opisanih simptoma mogu dovesti  i neka druga stanja ili bolesti kao i promjene u hormonskom statusu kod žena, osobito u perimenopauzalnoj dobi ( 48-52 godine starosti).  Svakako savjetujem liječnički pregled tijekom kojeg bi trebalo  nastojati utvrditi koji je uzrok pojave opisanih simptoma i u skladu s tim odlučiti o mogućnostima terapije .

2. Imam 20 godina i velik problem s tenom. Ne znam na koji bih se način mogla riješiti mitesera? Imam i ožiljke koji su nastali nakon istiskivanja mitesera i akni. Postoji li način na koji bih mogla vratiti lijep ten? Možda mikrodermoabrazija?

Poštovana, u najvećem broju slučajeva  kod pacijenata koji se susreću s problemom akne postoji način vraćanja „lijepog tena“. Da bismo došli do željenog rezultata potrebna je upornost i strpljivost u provođenju terapije. Savjetujem Vam pregled kod dermatologa,  koji će utvrditi o kojem tipu upalnih promjena se kod Vas radi i u skladu s tim će odrediti terapiju.

Da bismo se riješili komedona ( „ mitesera“ ) najčešće je potrebno kombinirati lokalnu svakodnevnu terapiju koju pacijent sam provodi kod kuće i mehaničko čišćenje lica od strane medicinski educiranog osoblja.

Što se tiče uklanjanja ožiljaka- danas  postoji više metoda uklanjanja i ublažavanja ožiljaka koji su nastali kao posljedica akne (npr. terapija indukcije kolagena- tzv. microneedling -poznatiji kao  Dermaroller , površinska dermoabrazija, kemijski peeling, tretman laserom). 

Kod Vas, kao i kod svakog pacijenta, u liječenju akne potreban je individualan pristup i  prilagođeno liječenje. Savjetujem Vam svakako pregled dermatologa koji će na temelju Vašeg kožnog statusa  odrediti i terapiju akne i postupak  kojom bi se tretirali Vaši ožiljci

3. Imam 46 godina i htjela bih ukloniti jače bore koje mi se stvaraju između nosa i usnica, ali i na području oko usnica. Neki dermatolozi su mi preporučili injekcije hijaluronske kiseline, a drugi pak korištenje krema sa hijaluronskom kiselinom. Što mi savjetujete?

Poštovana, za ublažavanje bora u području donjeg lica učinkovito je koristiti preparate hijaluronske kiseline. Hijaluronski fileri kojima se injekcijom u kožu aplicira hijaluronska kiselina metoda su izbora u situacijama kada su promjene u smislu pojave vidljivih bora jače izražene i kada želimo nadoknaditi tijekom godina smanjen volumen ili nepravilnosti u određenom području lica. Kod odabira hijaluronskih filera važna je sigurnost, i to: sigurnost preparata kojeg Vaš liječnik koristi te iskustvo i znanje liječnika koji primijenjuje filer. Učinci tretmana filerima su vidljivi odmah i traju nekoliko mjeseci. Kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu odličan su odabir za njegu kože kod kuće i nadopuna su tretmanima koji se obavljaju u liječničkim ordinacijama. Efekti korištenja takve kozmetike su polagani i postupni i potrebno je trajno provoditi kućnu njegu. Postoje još neki tretmani apliciranja hijaluronske kiseline u kožu koji se po intenzitetu nalaze između ove dvije mogućnosti, a odabir tretmana ovisi o kožnom statusu , očekivanjima i mogućnostima postizanja željenog rezultata, stoga je najbolje posavjetovati se s dermatologom i tada donijeti odluku i plan tretmana i njege.

4. Na koži lica imam puno ožiljaka od akni i savjetovan mi je kemijski peeling. Je li to dobro rješenje za moje lice ? Imam 25 godina.

Poštovana, kemijski peeling jedna je od danas dostupnih učinkovitih metoda za uklanjanje ili ublažavanje ožiljaka koji nastaju kao posljedica akne. Osim kemijskog peelinga postoje još neke vrlo uspješne metode uklanjanja ožiljaka a to su terapija indukcije kolagena-tzv. microneedling , poznatija kao dermaroller, tretmani laserom, površinska dermoabrazija. Odluku o odabiru tretmana najbolje je donijeti zajedno s dermatologom koji će na temelju vašeg kožnog statusa i tipa ožiljkastih promjena procijeniti koja od ovih metoda je za Vas najbolja.

5. U posljednjih mjesec , dva na licu mi se pojavljuju neke kvržice (u području nosa, čela i brade). Izgledaju kao da će iz njih za par dana izaći prištići, ali ih ne bude. Dakle, samo kvržice koje su bolne na dodir i crvene se. Izađe mi jedna npr. na bradi, treje 7- 8 dana, nestane i zatim se pojavi npr. na nosu. Imam 35 godina.

Poštovana,  svakako savjetujem pregled dermatologa na kojem će se vidjeti klinička slika ali i tijekom razgovora dobiti dodatni podaci o Vašim simptomima – pojavljuje li se na Vašem licu i crvenilo,  kada se simptomi pogoršavaju, jeste li imali akne u adolescentnoj dobi, jeste li na lice nanosili već neku protuupalnu terapiju, imate li ili ne prisutne komedone  u području centralnog lica…… Na temelju svih tih podataka i dermatološkog statusa doći će se do dijagnoze i uvesti će se terapija  koja može biti lokalna ili sistemska.

6. Kako se i čime liječi seboreja na licu? Može li se izliječiti da se više nikada ne vrati? Dobio sam je s 18 godina i samo na licu. Moram li obaviti nekakve pretrage? Sad imam 21 godinu.

Poštovani , vjerojatno se radi o seborojičkom dermatitisu na licu. Tipična mjesta pojave simptoma (crvenilo i žućkasto sitno ljuskanje kože) na licu su područja između i oko obrva, rub vlasišta te nazolabijalna područja.  

Seborojički dermatitis je kronična recidivirajuća bolest kože koja može trajati desetljećima. Ta dermatoza je česta u općoj populaciju a najčešće se radi o blagom obliku bolesti .

Dijagnoza se najčešće postavlja tijekom kliničkog pregleda i anamnestičkih podataka, a može se učiniti i mikološka obrada tj testiranje na prisutnost  kvasnice Malassezia furfur, no danas ne postoji specifičan test za seborojički dermatitis.

Danas dostupne terapijske opcije ne dovode do potpunog izlječenja seborojičkog dermatitisa, već se moraju ponavljati kod svakog recidiva tj. kod ponovne pojave simptoma. U lokalnoj terapiji najčešće se koriste topički antifungici ili protuupalni lijekovi uz adekvatnu lokalnu njegu.

Svakako savjetujem pregled dermatologa koji će postaviti točnu dijagnozu, prepoznati težinu simptoma i sukladno tome ordinirati odgovarajuću terapiju.

7. Imam 20 godina i veliki problem – strije. Dobila sam ih u pubertetu. Imam ih na listovima i prsima. Posebno su vidljive velike bijele pruge u području bokova. Postoji li neka metoda kojom ih se može ukloniti?

Poštovana, pubertet je jedno od tipičnih razdoblja u životu kada se uslijed naglog rasta ili dobivanja na težini tj. mehaničkog stresa kojem su određeni dijelovi kože izloženi pojave strije. U početnoj fazi razvoja strije su tamno crvene-lividne i nazivaju se striae rubrae , a kasnije postaju svijetlije – bijele  i zovu se striae albae.  Strije su jedna od promjena na koži koje je vrlo teško tretirati, rezultat je neizvjestan i niti jednom terapijom ne možemo postići potpuno uklanjanje strija. Tretmanima želimo postići smanjenje crvenila i poboljšanje teksture kože te smanjiti razliku između strije i normalne kože. Mogući terapijski pristupi su laserski tretmani ili lokalni pripravci  retinoida ili mezoterapija. Što ranije započnemo s liječenjem izglednost da će rezultati biti bolji je veća.

Svakako je potreban klinički pregled dermatologa  koji će odlučiti koji pristup je za Vas najbolji s obzirom na dinamiku razvoja strija i s obzirom na Vašu trenutnu kliničku sliku.  

8. Imam 45 godina i u posljednjih nekoliko mjeseci mjeseci kosa mi jako ispada. Je li to povezano s menopauzom? Trebam li stalno mijenjati šampone ili je bolje stalno kosu prati s istim?

Poštovana, u razdoblju perimenopauze  često dolazi do mnogih promjena vezanih za kožu i kožne adnekse pa tako i za kosu. Tada je potrebno doći na konzultaciju s dermatologom koji će napraviti pregled Vaše cijele kože i vlasišta te Vam savjetovati terapiju koja će usporiti ili smanjiti gubitak kose.

Neke od terapijskih mogućnosti se mogu započeti u ordinaciji u vidu tretmana vlasišta metodom mezoterapije, aplikacijom mezoterapijskih koktela ili aplikacijom vlastite plazma bogate faktorima rasta koji će stimulirati folikule dlaka na aktivnost i na taj način smanjiti gubitak kose.

Terapiju je potrebno provoditi i kod kuće i to  svakodnevno aplikacijom lokalnih pripravaka koje će Vam propisati dermatolog  i upotrebom specijalnih šampona koji su namijenjeni za smanjenje gubitka kose.

Pišemo za vas

Komentari su zaključani.