Rak vrata maternice je jedan od 3 najčešća uzročnika smrti u žena reprodukcijske dobi u Republici Hrvatskoj. Uzročnik je Humani papiloma virus. Citološka analiza po Papanicolaou (poznat pod nazivom PAPA test) i kolposkopija su jednostavne i bezbolne metode ranog otkrivanja raka vrata maternice. Od 2005. Godine u svakodnevnoj upotrebi je cjepivo protiv infekcije Humanim papiloma virusom. Danas je osim dvovalentnog i četverovalentnog cjepiva, dostupno i deveterovalentno cjepivo. Četverovalentno (HPV 6, 11, 16 i 18) i deveterovalentno (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58) cjepivo sprječavaju nastanak raka vrata maternice i šiljastih kondiloma (genitalne bradavice). Od 2014. Godine u većini razvijenih zemalja cijepe se osim djevojaka i dječaci. Cjepivo se preporuča i osobama do 26. godine života. U zemljama poput Australije u kojima je započeto sveobuhvatno cijepljenje od 2007. godine četverovalentnim cjepivom gotovo u potpunosti su iskorijenjene genitalne bradavice među adolescentima i teške predmaligne lezije vrata maternice.

Vrijedno je naglasiti da su rizici za nastanak raka vrata maternice promiskuitetno ponašanje, stupanje u nezaštićene (bez kondoma) spolne odnose prije 18. godine života ili barem 5 godina nakon prve menstruacije u životu, promiskuitetan spolni partner.

U RH zadnjih godina svaki dan se otkrije u jedne žene invazivni rak vrata maternice, a svaki treći dan umire jedna žena. Od raka rodnice i stidnice oboli jedna žena tjedno.

Važno je naglasiti kako niti jedna žena u RH ne bi trebala oboliti od raka vrata maternice jer se radi o bolesti koja se može spriječiti, otkriti u premalignoj fazi i izliječiti.

Dakle zdravstveni odgoj s naglaskom na odgovorno spolno ponašanje, redoviti ginekološki pregled s PAPA testom i cjepljenje protiv Humanog papiloma virusa spriječiti će nastanak raka vrata maternice, rodnice i spolovila. Ujedno će se spriječiti nastanak i drugih malignih bolesti koje su povezane s Humanim papiloma virusom ka što su rak penisa, anusa, usne šupljine i ždrijela.

Nekategorizirano

Komentari su zaključani.