Dr. med. Tanja Vrčić imala je zanimljiv put nakon stjecanja diplome liječnice. Nakon stažiranja u bolnici položila je državni ispit, a potom bolničku karijeru zamijenila onom u farmaceutskoj industriji. Tamo je provela više od deset godina, nakon čega je odlučila da je vrijeme za povratak njezinoj velikoj ljubavi – medicini. Odradila je specijalizaciju iz  dermatovenerologije radeći  u KBC Zagreb, na zagrebačkoj  Šalati, a potom se odlučila za potpuni zaokret karijere te se pridružila suprugu u njegovoj privatnoj poliklinici. Tijekom svih tih godina brinula je i za veliku obitelj, a kako je sve to uspjela uskladiti, upitali smo ovu uspješnu zagrebačku liječnicu.

Spoj medicine i industrije

Kako sama kaže, još je od osnovnoškolskih klupa pokazivala sklonost prirodnim znanostima. Posebno su je zanimale kemija i biologija, a kada je počela učiti o ljudskoj anatomiji, znala je da se vidi kao liječnicu. Danas kaže da bi ponovno izabrala isto.

Nakon što je diplomirala, odradila je stažiranje u bolnici i položila stručni državni ispit pri Ministarstvu zdravstva kako bi dobila licencu za samostalan rad, a potom je  krenula u ostvarivanje vrlo uspješne karijere  u farmaceutskoj industriji .

“U to vrijeme u Hrvatskoj su se počela otvarati predstavništva stranih farmaceutskih kompanija, a kako mi se tada to činilo vrlo zanimljivim i novim  područjem, zaposlila sam se u jednoj od njih i tamo provela desetak godina te na koncu vodila Odjel za klinička ispitivanja lijekova”, ističe dr. Vrčić.

Ipak, životni odabir medicine kao struke  je prevladao pa se odlučila vratiti svome matičnom zanimanju i napustiti vrlo dobar posao te poslovni svijet zamijeniti radom s pacijentima.

“To je bila  velika prekretnica u mom životu koja je ujedno iziskivala puno hrabrosti, odricanja i truda, no medicinu ne bih mijenjala ni za što drugo. Unatoč tome što je put nas medicinara vrlo težak i iziskuje dugogodišnje trajno učenje i usavršavanje te je i stvaranje svog imena u području kojim se bavite, mnogo duži nego u drugim profesijama, to je moj odabir “, govori nam dr. Vrčić.

Specijalizirala dermatovenerologiju i započela rad u privatnoj Poliklinici Hilarus

Nakon specijalizacije iz dermatovenerologije u KBC Zagreb odlučila se na zaokret  karijere u čemu ju je u potpunosti podržala njezina  obitelj, osobito suprug  prof. dr. Hrvoje Vrčić, specijalist ginekologije i opstetricije, koji  prije gotovo dvadeset  godina osnovao  Polikliniku Hilarus.

 “Sve sam više počela razmišljati o tome da se osamostalim  i  Hilarus se nametnuo kao idealna opcija jer sam svoju struku dermatovenerologiju donijela u već etabliranu polikliniku. Suprug mi je na svakom dijelu tog, za mene još uvijek novog poduzetničkog puta u privatnom zdravstvenom sektoru  velika podrška”, kaže dr. Vrčić.

Tako je Poliklinika Hilarus postala mjesto koje nudi vrhunske medicinske usluge iz područja ginekologije i opstreticije, dermatovenerologije  ali i interne  interne medicine s naglaskom na gastroenterologijiu Kontinuitet rada od gotovo dva desetljeća izdvaja ih na tržištu među sličnim privatnim ordinacijama, a ujedno i novim pacijentima ulijeva povjerenje.

Usporedba privatnog i javnog sektora zdravstva

Iako je javnost uvijek podijeljenog mišljenja u usporedbama privatnog i javnog sektora zdravstva, dr. Vrčić o tome kaže: 

“Svaki ima i svoje prednosti i svoje nedostatke. Kada liječnik radi u državnoj bolnici, dio je velikog sustava kojem se potrebno prilagoditi  svojim angažmanom i načinom rada. Dakako, tada ne treba razmišljati o organizacijskim aspektima kao što je to slučaj kada se radi u privatnoj poliklinici”, ističe dr. Vrčić.

No, samostalno raspolaganje svojim vremenom i načinom rada kada ste vlasnik poliklinike itekako ima svojih prednosti, ali i  nekih nedostataka.

“U našoj Poliklinici Hilarus  mogu sama organizirati svoje radno vrijeme koje usklađujem s potrebama pacijenata, mogu odabrati na koji ću način raditi, kako ću pristupiti poslu i pacijentima i slično. No, teži dio posla je taj što liječnik osim medicinskog aspekta svog posla mora brinuti i svakodnevnoj organizaciji posla, tehničkim pitanjima  i sl“.  , pojašnjava nam dr. Vrčić.

Dermatologija je grana medicine u kojoj u velikom broju  slučajeva dijagnozu i terapiju određujemo na temelju anamneze pacijenta i i kliničke slike tako da se jedan  dio problematike može riješiti bez opsežnog bolničkog sustava. Naravno, to nije uvijek moguće tako da je prijeko potrebna suradnja privatne i državne zdravstvene djelatnosti i ona nikada ne prestaje. Osim toga, u dermatologiji se u posljednje vrijeme otvara cijeli niz mogućih  postupaka u okviru estetske dermatologije i medicinske kozmetologije što nama dermatolozima otvara novi segment posla u privatnim ordinacijama“ govori nam dr. Vrčić i pojašnjava zašto se velik broj njezinih kolega i kolegica iz istog područja odlučuje raditi samostalno.

Usklađivanje obitelji i posla

Iako je u privatnom sektoru tek nekoliko mjeseci, kaže da se za sada vrlo dobro osjeća pa jednakim smjerom planira nastaviti i u budućnosti, što svakako odgovara i potrebama njezine obitelji.

Ona i njezin suprug  te njihova djeca čine veliku obitelj pa je zato uz zahtjevne karijere uvijek bilo vrlo izazovno uskladiti sve obaveze.

Kada je kod kuće, u potpunosti se predaje djeci, a kada je na poslu, pacijenti su uvijek ti koji imaju njezinu punu pozornost.

Iako u Poliklinici Hilarus radi sa suprugom, kaže da se gotovo ni se susreću jer rade u suprotnim smjenama, a i svaki ima svoj način rada koji međusobno poštuju i u nekim segmentima se dobro nadopunjuju.

Motivacija u pacijentima

Nepresušni izvor motivacije  i radne energije za dr. Vrčić   su  pacijenti, ali i sama činjenica što se napokon ohrabrila na poduzetništvo.

„Iskustvo desetogodišnjeg rada u realnom sektoru u farmaceutskoj industriji i liječničke prakse u sustavu zdravstva, odličan je temelj za vođenje privatne prakse jer uz stručna znanja raspolažem  i iskustvom upravljanja u komercijalnom sektoru. Uživam u svome poslu u našoj poliklinici. Kada shvatite da njezin uspjeh ovisi o vama, to Vam je dodatna motivacija za predanost radu, za stjecanje novih  vještina i znanja. Iznad svega me veseli moj odnos s pacijentima koji se uvijek nanovo vraćaju, razgovaraju i traže savjete. Njihovo zadovoljstvo je  moj uspjeh”, zaključuje dr. Tanja Vrčić.

Pišemo za vas

Komentari su zaključani.