Uloga hrane u nastanku akne i dalje je teza na kojoj stručnjaci  rade i oko koje se često ne slažu. O utjecaju hrane na kožu porebno je provesti još istraživanja, no ipak su do sada prepoznate neke namirnice za koje se smatra da potiču stvaranje akni. Također se zna da je reagiranje na hranu u smislu nastanka akne individualno što znači da svatko od nas mora prepoznati  utječe li hrana na stanje naše kože i ako da – koja je to hrana.

Neke studije upućuju na to da IGF ( inzulin-like faktor rasta) igra ulogu u nastanku akne, zajedno s drugim čimbenicima u tom procesu.

Hrana koja utječe na pojavu povišene razine IGF  dovesti će do povećane šanse za nastanak akne.  Pitanje je koja je to hrana, koje su to namirnice?

Generalno možemo  reći da su to namirnice s visokim glikemijskim indeksom –GI.  Brzina i intenzitet povišenja razine glukoze u krvi označavaju se glikemijskim indeksom (GI). Što je GI hrane viši, to je jače lučenje inzulina. Postoje tablice koje nam pokazuju koja vrsta hrane, tj točno koje namirnice imaju kakav GI.

Ovdje ćemo navesti neke namirnice s visokim GI koje bi bilo dobro izbjegavati jer vrlo vjerojatno povisuju razinu IGF:

Kruh , osobito onaj napravljen od bijelog brašna kao i razna peciva

Zaslađene žitarice za doručak

Polugotove i djelomično pripravljene zobene kaše

Neko voće i povrće npr. lubenice, bundeve, krumpir

Grickalice

Slatki sokovi

Smatra se da kod određenog broja ljudi konzumacija mlijeka također nepovoljno djeluje na kožu tj. da potiče  nastanak akne.

Često se postavlja pitanje o ulozi čokolade  u nastanku akne? – neki smatraju da uzimanje čokolade pogoršava akne, dok drugi tvrde da za takvu konstataciju nema dovoljno dokaza. U ovoj raspravi treba uzeti u obzir i činjenicu da nisu sve čokolade iste.

Koja hrana nam može pomoći da spriječimo nastanak akne ili da ublažimo njihov intenzitet?

Znanstvene činjenice su u tom smislu još manje jasne.

Smatra se da bi hrana koja je bogata omega 3 masnim kiselinama mogla pomoći u postizanju rezultata sprječavanja ili ublažavanja akne.

Neke namirnice bogate  omega3 masnim kiselinama :

Riba; osobito losos, srdele, skuša

Proizvodi od soje i tofu

Špinat i kelj

Sjemenke lana i senfa

Lješnjaci i bademi

Divlja riža

Teško je donijeti  zaključak s obzirom na manjkavost znanstveno utemeljenih dokaza i činjenica.

Ono što znamo je  da će isti način prehrane nekome donijeti velike dobrobiti i poboljšanje dok na druge neće imati tako zadovoljavajući učinak.

Ove osnovne činjenice mogu nam pomoći da krenemo u nekom pravcu  i da sami ili u suradnji sa stručnjakom napravimo plan prehrane koja će biti podrška aktivnom liječenju kožnih promjena. Ono što je važno da svatko za sebe pokuša zaključiti nakon kojeg obroka i koje namirnice su se akne pogoršale.

Potrebno je barem nekoliko tjedana  pridržavanja postavljenih pravila  da bismo vidjeli kakvi su početni rezultati, a 12 tjedana da bismo vidjeli puni učinak našeg truda.

Za cjelovit pristup u liječenju akne potrebno je obratiti se dermatologu , s njim uspostaviti odnos povjerenja, napraviti plan liječenja i promjena nekih životnih i prehrambenih navika ako je potrebno i pripremiti se na dugotrajan proces koji će nam podariti željeni rezultat.

( IZVOR: Medical News Today, AAD. Org, Uptodate)

Dr. Tanja Vrčić, specijalist dermatovenerologije

Pišemo za vas

Komentari su zaključani.