1. Što je PCOS?

Sindrom policističnih jajnika je hormonalni poremećaj koji pogađa milijune žena. Poznat je i pod imenom Stein-Leventhal syndrom.    

Svaki organizam za svoj normalan rad treba imati  i “muške” i “ženske” hormone koji trebaju biti u ravnoteži. Žene s PCOS-om imaju  previše muških hormona. To stvara probleme sa neredovitim  menstruacijama  ili dolazi do potpunog izostanka menstruacija.  PCOS je također čest uzrok neplodnosti.

Stanje se ne može izliječiti, ali se može liječiti

2. Ostali simptomi

Možete postati skloni debljanju, pogotovo u području struka, a istovremeno je jako teško smršaviti čak i uz dijetu. Mogu se pojaviti akne, pojačana dlakavost i eventualno gubitak ili prorjeđivanje kose. Mogući simptomi su i bol u zdjelici i depresija.

3. Uzroci

Postoje različiti uzroci koji mogu dovesti do nastanka policističnih jajnika. Posljednjih godina uočena je povezanost PCOS i povišene razine inzulina (hiperinzulinemija) koja po nekim autorima predstavlja centralni događaj u nastanku i razvoju PCOS. Inzulin je hormon kojeg luči gušterača a zaslužan je za regulaciju razine  glukoze u krvi. Inzulinska rezistencija (otpornost ciljnih tkiva na inzulin) dovodi do povećanih koncentracija glukoze u krvi koja opet potiče gušteraču na proizvodnju hormona. Tako se zatvara “začarani krug”. Inzulinska rezistencija osnovni je mehanizam koji dovodi i do nastanka šećerne bolesti tipa 2. Povećane vrijednosti inzulina stimuliraju jajnike, koji počinju proizvoditi muški hormon testosteron. On je zaslužan za pojavu većine simptoma PCOS. Također stvara se pretpostavka za nastajanje šećerne bolesti tipa 2 sa svim problemima koje ona donosi.

4.Dijagnoza

Treba učiniti ultrazvučni  pregled kod kojeg će se u slučaju PCOS-a naći povećani jajnici, u smislu povećane strome tj. unutarnjeg dijela  jajnika koji proizvodi hormone i sa mnoštvom malih folikula koji formiraju ogrlicu od perli.
Uz osnovni pregled treba odrediti i bazalni hormonski status.

Potom je  potrebno obaviti test opterećenja glukozom (OGTT), razinu inzulina prije i nakon OGTT, te provjeriti hormone štitnjače.

U odnosu na razinu inzulina razlikuje se skupina pacijentica s urednom razinom inzulina i skupina pacijentica s povišenom razinom  inzulina.


5. Liječenje

 Kod pretilosti potrebna je dijeta. Potrebno je izgubiti najmanje 5-10% tjelesne težine, posebno kada je prisutna inzulinska rezistencija. Treba se što zdravije hraniti. Prestati sa lošim navikama kao što je pušenje i konzumacija alkohola. Jako je važna tjelesna aktivnost i boravak na svježem zraku u prirodi. Potrebno se što više odmarati i smanjiti stres. Ako je potrebno ginekolog može propisati i lijekove. Ukoliko su u sklopu PCOS prisutne i kožne promjene u smislu akne potrebno je u liječenje uključiti i dermatologa.

Pišemo za vas

Komentari su zaključani.